Låt drömmens känslor bli dina vägvisare

Låt drömmens känslor bli dina vägvisare

knslor_i_drmmarnajpg

Visst har du vaknat ur en dröm med en stark känsla inombords? Kanske maktlöshet, vilsenhet eller rädsla. Eller med en känsla av barnslig förtjusning, frihet eller självsäkerhet. Stress är annan vanlig känsla i drömvärlden. Oavsett typ av känsla är de alla välvilliga vägvisare till vårt inre.

Min personliga tro är att vi får mycket stor vägledning av det vi känner i drömmarna. Utan känslorna skulle vi få svårare att få med oss handlingen i drömmen tillbaka till vakenheten. Som jämförelse skulle jag snabbt zappa förbi ett tv-program som inte känslomässigt engagerar eller stimulerar mig på något sätt. Känslorna i drömmarna visar på att det finns något som påverkar oss känslomässigt i verkligheten. De understryker att det finns något viktigt i drömmen. Känslorna gör det lättare att komma ihåg drömmen – de aktiverar vår känslokropp. En känsla i drömmen går ofta att koppla direkt till en känsla i en viss situation i det vakna livet. I det sistnämnda fallet kanske drömmen vill att vi ska uppmärksamma just denna situation och se vad vi behöver göra där. Är du stressad i drömmen, kan det vara så enkelt att behöver se över var i livet du är stressad.

En kvinna, hon får heta Lisa här, drömde följande; ”Jag befann mig i en liten stuga i skogen. När jag kikade ut genom fönstret såg jag att det var fullt med björnar som smög omkring mellan trädstammarna. Tre av dessa björnar var vita och syntes mer än de andra. Inne i stugan fanns ett även par, en kvinna och en man. De verkade mycket förälskade och brydde sig inte om mig. Björnarna kom närmare och närmare stugan och situationen kändes mer och mer obehaglig och påträngande. Till slut var de så nära att dörren bågnade inåt av deras tyngd. Då bestämde jag mig för att fly. Jag tog paret i handen och sprang ut genom bakdörren. När jag tittade bakåt såg jag hur en liten björn kravlade sig in under dörren. Vi sprang genom skogen mot ett stort berg. Björnarna följde inte efter.”

När Lisa och jag jobbade med drömmen frågade jag henne om hon kände igen känslan av att något är obehagligt och påträngande i livet just nu. Efter en stunds funderande berättade hon att hon faktiskt gjorde det. Hon hade levt i ett förhållande under många år och sedan efter att varit singel länge anmält sig till en dejtingsajt. Där hade hon fått många förfrågningar och tre av dem hade hon haft ett försiktigt chattande med. Lisa berättade; ”De tre vita björnarna måste vara dessa tre män. Jag känner igen känslan, de kommer för nära och det blir obehagligt.” Efter att ha funderat en stund på vad den lilla björnen ville säga genom att finnas med i drömmen kom Lisa på följande; ”Jag fattar nu. Jag vill släppa in en man i mitt liv, men behöver göra det lite i taget, på mina villkor, då kommer det att fungera. Annars blir jag bara rädd och stänger mig.” Efter ett halvår när jag träffade Lisa igen berättade hon att hon fikat med var och en av männen. Hon hade varit tydlig med att hon bara ville träffas en liten stund. En av männen hade hon bestämt sig för att träffa ytterligare en gång, vilket ledde till fler gånger och det slutade med att de blev ett par.

Min tro är att drömmen kommer för att väcka oss till större medvetenhet om oss själva. Drömmarna är en väg till healing genom självinsikter, ökad medvetenhet, transformation av känslor och mönster som inte gynnar oss längre, samt en växande förmåga och vilja att ta allt större ansvar för vår personliga och andliga utveckling.