Varför har vi mardrömmar?

Varför har vi mardrömmar?

mardrmjpg

Tillfällen då du vaknar med ett ryck, kallsvettig, stressad och rädd är det svårt att förstå drömmens påstådda välvilja. Istället kan det verka logiskt att tycka att drömmar är skrämmande och oförklarliga, och rent av meningslösa. Mardrömmar är dock i de allra flesta fall inget annat är tillstånd inuti oss, dramatiserade av drömkällan för att få vår fulla uppmärksamhet. En mardröm kommer hur paradoxalt det än låter som en välvillig vän med lärande som gåva. Magnituden av mardrömmen är aldrig större än de känslor vi bär inom oss. Vi bär skrämmande saker inom oss, som vi lagrat i vårt undermedvetna. Vi har dock glömt bort att vi växt till oss, fått mer erfarenhet och är mer kapabla än då undanträngningen skedde. Drömkällan är medveten om detta och vet när det är dags för oss att ta ett kliv framåt i livet. Jag brukar därför trösta mig med att en dröm alltid kommer i rätt tid i livet, precis då jag har möjlighet att förstå och hantera budskapet som den bär med sig.

Kanske har du inte alltid kraften själv att ta itu med situationen eller tillståndet inom dig som drömmen pekar på, men hjälpen finns där påtalar drömmen, kanske i form av vänner, healers, alternativa terapeuter eller de professionella resurser som samhället erbjuder.

Ibland vill drömmen inte mana till handling, utan bara väcka insikter om nuläget. När vi ser oss själva och vad som pågår inne i oss börjar ofta en process där vi accepterar, släpper taget och går vidare. Det är stort, det är healing. Det knepiga är att drömmarna ofta vid första anblicken verkar helt orealistiska och till och med galna. Varför är det så? Om nu drömkällan vet allt oss, varför talar inte drömmen klarspråk? Faktum är att den gör det ibland. Då ger den oss tydliga bilder och exakt information som vi både förstår och kan känna igen oss i. De drömmar som vi inte förstår direkt innehåller ofta information i symbolisk form. Symbolik som du kan lära dig att tolka. Något som faktiskt inte är så svårt efter ett tag.