Symboler i drömmarna

Symboler i drömmarna

symbol-drmmar-768x510jpg

En symbol kan egentligen vara allt som förekommer i drömmen, exempelvis ett hus, en varg, ett träd eller en bil. Vanliga drömsymboler är till exempel hus och vatten. Känn in vilka symboler i din dröm som verkar mest intressanta, som gör dig nyfiken eller som kanske väcker mest motstånd, och forska vidare kring dem.

För att hitta symbolerna i drömmen, prova att leta efter verben och substantiven. Jag springer. Jag faller. Jag kan inte andas. Ett slott, ett stormande hav, en lerig väg, en överfylld toalett med stopp, en liten bil, en vacker regnbåge. Även adjektiv som sticker ut bär på information. Turkosa byxor och en röd klänning var extra tydligt i en av mina drömmar. Vad betyder färgerna för dig?

Försök förstå symbolen intuitivt, använd gärna dina spontana associationer. Drömmer du om en häst, vad står hästar för enligt dig? Hur kändes hästen – stor, stark, rädd, fri, fängslad? Kanske kommer du att tänka på ett ordspråk, minns något du upplevt eller får dig till bilder. Fundera vidare på det du får till dig – när kände du dig fängslad sist? Använd detta för att förstå symbolen och din dröm. Du kan också tänka på symbolens funktion. Drömmer du om en toalett, vad är dess ändamål, hur används den? Den är till för att vi ska få ur oss ”skit”. Den är till för tömning. Det är en slags rening. Den är full med vatten. Fundera vidare på det du får till dig – har du ”stopp” i ditt system, finns det något som inte kommer ut eller känner du dig överfull på exempelvis känslor? Det du känner i drömmen påverkar ofta betydelsen av symbolen.

En äldre herre jag nyligen mötte flyktigt i fikahörnan på en bensinmack undrade vad jag gör till vardags. När han hörde att jag hjälper människor att förstå sina drömmar, sade han först att han aldrig drömmer, men efter en stund kom han på att han imorse faktiskt hade drömt. I drömmen höll två arbetskollegor, som i verkliga livet är tillsammans, på att separera på grund av att den ena missbrukade. När jag frågade hur det kändes i drömmen sade han att det var ångestfyllt och att han hade en känsla av maktlöshet. Jag nämnde att man kan tolka drömmen symboliskt efter olika metoder, härleda drömmens känslor till vardagen, men att man också kan gå på sina intuitiva ingivelser. Efter stunds bollande tystnade mannen och säger; ”Oj, jag tror att det här handlar om ett annat par som jag och min fru känner, och som jag verkligen är orolig för, men som jag inte vågat erkänna hur mycket deras vänskap betyder för mig.”

Som jag ser det använder drömmen symboliken för att vi ska kunna se och närma oss själva ur ett annat perspektiv. Symboliken kan ge distans eller avdramatisera något känsligt. Symbolik kan förstärka och förtydliga något som vi inte vågar, vill eller kan se hos oss själva. Symboliken kan ge aha-upplevelser. En del symbolik verkar vara kollektiv hos en stor del mänskligheten, så kallad arketypisk, medan många symboler kan vara kulturella, ha med tidsandan att göra eller vara högst personliga beroende på våra egna erfarenheter.

En vitskimrande mås som seglar över klarblå himmel ger känslan av frihet hos många, men för en person som jag som vuxit upp inte långt ifrån en avfallshanteringsanläggning kan måsen även ge en annan känsla eller koppling. Den skulle kunna vilja peka tillbaka till barndomen, eller på något störande, eller på hur man hanterar avfall… Det är bara drömmaren som kan känna vad som är rätt. Jag gjorde en hastig sökning på nätet efter vad fiskmås kan betyda i olika drömsymbollexikon och jag fann på en knapp minut fem olika tolkningar. Det här säger en del om att tolkningar är personliga och kulturella, så mitt råd är; ta gärna drömlexikon till hjälp ibland, men känn in om lexikonets tolkning verkligen ger dig något och vad drömmens budskap i så fall är till dig i det liv som just du lever.