Nio tips – så minns du dina drömmar

Nio tips – så minns du dina drömmar

6 tips fr att komma ihg drmmar_Ascala_MPjpg

Alla drömmer, du också – till och med flera drömmar per natt. Här är några tips som gör att du kommer ihåg drömmarna när du vaknar. Oavsett om du upplever att du ”aldrig” minns dina drömmar eller om du bara gör det då och då.

Landa mjukt i tanken att drömmar kan vara värdefulla

Bara att du är öppen för möjligheten att dina drömmar faktiskt kan ge dig värdefulla insikter och vägledning gör att du också öppnar dig för att minnas dina drömmar.

Förbered dig att ta emot drömmen

Lägg papper och penna på nattduksbordet, så att du kan skriva ner drömmen när du vaknat. Skaffa gärna ett skrifthäfte eller en lite finare bok som blir din ”drömbok”, och smycka den om du vill. Förutom det rent praktiska att ha papper nära till hands för att dokumentera drömmen så förstärker handlingen din intention att komma ihåg drömmarna. Du signalerar till dig själv att dina drömmar är viktiga, det vill säga att du tycker att du är viktig! Det är magisk skaparkraft.

Tala om att du är redo innan du somnar

Be dig själv att komma ihåg en dröm nästa morgon. Du kan säga det tyst för dig själv när du sitter på sängkanten eller precis innan du somnar. Intentionen, själva viljan, att komma ihåg gör underverk. Sätt dock inte press på dig själv att du MÅSTE komma ihåg! Prestationskrav hämmar ofta oss. Ibland går det direkt, ibland får man ha lite tålamod. Övning ger färdighet som det sägs. Kanske fungerar det bättre en lugn söndagsmorgon än en vardag då du ska upp tidigt? Testa dig fram.

Ta det lugnt när du vaknar

Ligg still när du vaknar och fortsätt blunda, så håller du lättare kvar det jag kallar drömtråden, det vill säga ögonblicket eller känslan i drömmen du vaknar med. Att röra sig och att slå upp ögonen signalerar till kroppen att vakna och drömtiden att övergå till dagsmedvetandet. Vakna så mjukt du kan.

Låt drömmen expandera

Håll kvar drömtråden och se om du kan ”hala” in mer av drömmen. Det gör ingenting om du ”bara” kommer ihåg fragment av drömmen. Känn dig i så fall nöjd att du fick med dig något från drömmen. Kommer du ihåg en längre del av drömmen kan du repetera den medan du ligger kvar i sängen, då stannar den kvar bättre. Vad du än minns, så är det helt perfekt.

Skriv ner det du minns

Skriv ner det du minns i drömboken. Ta dig omaket i början att kliva upp och skriv ner drömmen direkt. Vill du inte skriva ner allt, kan du anteckna stolpar. Ibland minns man mer av drömmen när man väl börjar skriva. Skrivandet är ett av de viktigaste tipsen enligt mig.

Testa olika tidpunkter

Ställ väckarklockan lite tidigare än vanligt, eller senare. Forskning visar att vi alltid minns våra drömmar om vi vaknar under den delen av sömnen som kallas REM-sömn. Sådan REM-perioder har vi flera varje natt. Testa dock de andra tipsen först, så att du värnar om din skönhetssömn.

Testa dagar då du inte har så många måsten

Vissa har lättare att komma ihåg sina drömmar om de inte måste hoppa ur sängen och kasta sig in i sina vardagsbestyr. Du kan istället välja morgnar då du har det lite lugnare eller dagar som du har ledigt så att du får vakna i din egen takt utan att tankar på "måsten" eller stress över sådant som ska hinnas med går igång direkt. 

Använd drömmen

Det finns en sak som jag har upptäckt förstärker förmågan att minnas drömmar än mer. När du väl minns en dröm, en kort sekvens eller en enda drömbild så gör något med det du får. Skriv ned drömmen. Berätta den för någon. Gör en teckning. Tolka den, ta drömböcker till hjälp om du behöver. Känn in vad den vill förmedla. Ta ett beslut utifrån den insikt du har fått. Om du har en vän som du litar på, så kan ni dela era drömmar med varandra, och hjälpa varandra med tolkningen av drömmarna. Att du gör något med drömmen och uppskattar det du får är en signal till drömporten att du är redo och att du tar dig själv och drömkällan på allvar. 

Har du andra tips som hjälper dig att minnas dina drömmar? Vad fungerar för dig? Mejla gärna och berätta.